EKO – Kamilica

15197

Firma Europlantaže d.d. proizvodnjom kamilice se bavi od 2012. god. Površine pod ovom kulturom nalaze se u k.o. Habjanovci i u sustavu su ekološke proizvodnje.

Kamilica (lat. Matricaria recutita) je jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-60 cm, tankog i razgranatog korijena, dvostruko perasto razdijeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su naizmjenični, 2-3 puta perasto razdijeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama. Imaju ispupčenu i šuplju cvjetnu ložu, a sastavljene su od dvospolnih žutih cjevastih cvjetića u sredini i bijelih jezičastih cvjetića na rubu, koji su povijeni prema dolje. Plodovi su sitne duguljaste svijetlo-smeđe roške sa 3 rebra. Biljka cvate od kraja travnja do rujna.

Kamilica je dobro poznata ljekovita biljka koja se koristi u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji, a od cvjetova slabije kvalitete najčešće se prave čajne mješavine. Najvažniji sastojak kamilice je eterično ulje kojeg ima najviše u cvatu (glavici).

Kamilica je jednogodišnja biljka toplog do umjereno hladnog klimata. Minimalna temperatura za nicanje je oko 5°C, ali nakon formiranja rozete može podnijeti vrlo niske temperature (i do -25 °C). Uzgaja se na svim tlima, ali treba izbjegavati jako plodna tla jer na njima može doći do prebujnog rasta, a time i do polijeganja usjeva. Uspijeva i na slanim tlima, što je jedna od njenih najvećih prednosti jer se na takvim površinama ne može uspješno uzgajati većina poljoprivrednih kultura. Nadalje, zbog plitkog korijena dobro uspijeva i na teškim, nepropusnim tlima u tipu pseudogleja.

Plodored i obrada tla – Najbolje pretkulture kamilici su one koje dovoljno rano napuštaju parcelu kako bi se mogla obaviti pravovremena obrada i priprema tla za sjetvu. Stoga su strne žitarice povoljni predusjevi jer se nakon njihove žetve može odmah obaviti plitka obrada tla (prašenje ili tanjuranje strništa). Nakon toga niknut će većina korova iz gornjih slojeva tla, a ti korovi se onda unište kasnim ljetnim oranjem na normalnu dubinu (20-25 cm). Osnovna gnojidba se u pravilu ne obavlja osim na vrlo siromašnim tlima. Ukoliko se kamilica sije u ranim rokovima sjetve (već krajem rujna), poželjno je nakon ljetnog oranja tlo odmah pripremiti za sjetvu jer bi inače zasušivanjem površinskog sloja tla došlo do formiranja gruda koje je kasnije teško usitniti. Zbog jako sitnog sjemena kamilice sjetvena posteljica mora biti jako usitnjena, a prije sjetve treba obaviti i valjanje kako bi se uspostavio kapilaritet do površine tla.