16 C
Brođanci
Četvrtak, 30 svibnja, 2024

Profil – Europlantaže d.d.

Europlantaže upravljaju sa nekoliko tisuća hektara pretežito vlastite zemlje od koji je više od 300 hektara pod trogodišnjim, četverogodišnjim i petogodišnjim voćnjacima višanja i u manjem dijelu oraha (cca 80 ha). Od toga je 133 hektara ekološka proizvodnja (kamilica i orasi). Pored toga  posjedujemo i voćnjake šljiva na oko 15 hektara.

Prva prava berba bila je 2014. godine, dok već ove sezone, kada će berba biti na svim površinama i kada će Europlantaže plasirati sirovinu i polu proizvod na tržište, očekujemo prvi značajniji prihod. Što se tiče troškova očekujemo neznatno povećanje. Razlog tome je što Europlantaže imaju patent koji financira i subvencionira Svjetska banka, a radi se o beraču višanja.

Samo kao primjer, navodimo neke tehničke detalje. Naime za površine pod voćnjacima konkurencija treba 2000 radnika za ručnu berbu ili 34 berača što uključuje 34 traktora + 34 tresača + 34×6 radnika za berbu. Sa našim patentom odnosno beračem višanja treba nam samo tri berača višanja sa posadom od samo tri radnika.

Upravo zbog tog patenta postali smo najkonkurentniji na Svijetu što se tiče berbe višanja. Za berač višanja već sada imamo velik broj zainteresiranih firmi iz regije, tako da postoji lista čekanja. Kada isporučimo sve narudžbe za regiju okrenut ćemo se tržištu Europske unije odnosno južnoeuropskom tržištu (Španjolska, Portugal, Italija) jer je jedino južna Europa pogodna za podizanje nasada višanja i iz tog je razloga višnja deficitarna u Europskoj uniji, a upravo iz tog razloga Europlantaže su se odlučile za podizanje te kulture.

Berač višanja koji je patentiran a koji je Europlantažama financirala i subvencionirala Svjetska banka predstavlja inovaciju i revoluciju u voćarstvu na koju smo iznimno ponosni jer smo prvi u Svijetu prezentirali proizvod koji je apsolutno dominantan po konkurentnosti, brzini i preciznošću branja bez dodira ploda ljudskom rukom.

Firma Europlantaže želi biti lider sa inovacijama u branši što smo dokazali sa beračem višanja a želimo nastaviti i sa uvođenjem aseptik linije jer smo mišljenja da samo inovacije i ulaganje u najnovije i najmodernije tehnologije mogu osigurati visoku stopu profitabilnosti, konkurentnosti i razvoja.